Violetto Mania

2 april 2021 - Geen reacties

Violette de Blauw

Violette de Blauw. Dat is een naam waarvan ik ooit dacht: ‘dat zou ook een leuke naam voor mij kunnen zijn’. Of in elk geval voor mijn pseudoniem.

Een naam bestaande uit twee kleuren is voor een kunstenaar als ik, een colorist pur sang, werkelijk fantastisch. Ik ben gefascineerd door kleur, kleurwerking en maak hier veelvuldig gebruik van in mijn werk. In mijn atelier heb ik een klok waarop de kleurencirkel aan de cijfers verbonden is en ik verwijs er regelmatig naar in de lessen die ik geef.  Cursussen & WorkshopsDe Klok in mijn atelier en het boek van Kassia St Clair

 

Kleurenleer 

Het gebruik van kleur is leuk maar het toepassen van kleurenleer is nog veel interessanter! Ik heb meerdere boeken over kleur in mijn atelier en lees op het moment ‘Het geheime leven van kleuren’ van Kassia St Clair.  

De naam Violette de Blauw was afgezakt naar de bodem van mijn penseelreiniger totdat ik las dat impressionisten veel kritiek over zich heen kregen vanwege hun voorliefde voor een bepaalde kleur, namelijk Violet.

 

  
Schilderijen van Theo van Rysselberghe

 

Violetto Mania

Gretig las ik verder! De impressionisten werden krankzinnig bevonden of er werd gezegd dat zij aan een bijzondere ziekte leden; ‘Violetto-Mania’.

Violetto-Mania alleen het woord al, prachtig! Het zou zo een titel kunnen zijn van een nieuwe serie of een expositie. Alle violette tinten die de expressionisten gebruiken in hun schaduwen zijn fenomenaal. Een keer in het jaar geef ik een cursus landschap schilderen en heb ik altijd een boek met werk van impressionisten bij me.  Landschapschilderen

Zij zijn ervan overtuigd dat schaduwen nooit zwart of grijs zijn maar een kleur hebben. En dat ben ik zeer zeker met ze eens! Veel van mijn cursisten weten inmiddels dat kleuren die je mengt met zwart dof en vaal worden. Ik ben dan ook een groot voorstander van het toepassen van kleurenleer. 

 

Zie je hoe paars de lucht is? 
Cursus landschapschilderen Zie je hoe paars de lucht hier is?

 

Alle koele kleuren, groenen, blauwen, paarsen, komen uiteraard in aanmerking voor schaduwtinten. Maar de impressionisten zeggen dat Violet de complementaire kleur van het gele zonlicht was en dat het daardoor niet meer dan logisch is dat men deze kleur gebruikt voor schaduwen.

Dus als ik dan een naam zou mogen kiezen zou Violette de Blauw wel een naam zijn die bij mij zou passen. Alhoewel.. twee koele kleuren in je naam… Violette wellicht toch geen goede naam zijn voor een kunstenaar… Want zal zij ooit uit de spreekwoordelijke schaduw kunnen treden?

 

Rohde vs de Blauw

Ik dacht destijds dat Violette De Blauw als pseudoniem mij kon vrijwaren van die steeds maar terugkerende heftigheid in mijn werk. Dat ik met die naam gewoon koeien, landschappen en bloemen zou kunnen schilderen… ik heb het geprobeerd.. dat werkt uiteraard niet! Wellicht dat ik met mijn achternaam niet anders kan dan kunst maken met een zekere heftigheid. Want rood bevind zich aan de andere kant van de kleurencirkel en is nogal aanwezig.  yetterohde.nl

 

Miscalculation - olieverf op doek - 125x115cm - 2013 

 

Powered by Hoover & Hitch